Mulțumesc că ai ales să citești!
Într-o lume inundată de informații irelevante, claritatea înseamnă putere. — Yuval Noah Harari

Progresul aduce schimbare. În cartea sa, ”21 Lessons for the 21st Century”, Yuval Noah Harari (doctor în istorie la Universitatea Oxford) analizează provocările tehnologice și politice ale lumii aflată, în prezent, în pragul unei ere noi, a fuziunii biotehnologiei cu tehnologia informației. Cum va evolua aceasta? Care va fi relevanța oamenilor în fața algoritmilor? Este o lectură interesantă!
Odată cu dezvoltarea tehnologiilor Big Data, a algoritmilor de machine learning, deep learning, a inteligenței artificiale, multe dintre activitățile umane au fost înlocuite de mașini. Conduce aceasta către o rată mai mare a șomajului? În mod paradoxal, se demonstrează că nu. Există nenumărate exemple, în agricultură, chirurgie, spionaj, aviație, comerț, în care mașinile și algoritmii au dovedit că sunt mai precise și mai rapide decât oamenii. Din acest motiv apare teama de tehnologie. Pe de altă parte, mașinile trebuie create, trebuie utilizate, trebuie programate. Algoritmii trebuie creați. Tot de om. Sau în toate cazurile…
Acest progres tehnologic atrage după o sine o dinamică importantă pe piața muncii.
Schimbarea locului de muncă se poate face relativ rapid, printr-o conversie profesională nu foarte costisitoare (ca timp și resurse), dacă ne referim la a trece de la oferirea de servicii de livrare la domiciliu la cele de operator call-center. Dar dacă ne referim la programare… lucrurile stau puțin diferit. Aceasta necesită timp și abilități speciale. Multe voci reprezentative pentru miliardarii din industria IT susțin că programarea este limba viitorului. Ea trebuie inclusă într-un pachet educațional de bază pe care să-l ofere sistemele educaționale din toate țările. Statele care înțeleg acest lucru vor deveni relevante în lumea viitorului apropiat, își vor putea sprijini cetățenii să aibă acces la locuri de muncă bine plătite, altfel riscăm să fim, mare parte dintre noi, culegători sezonieri pe plantațiile lumii, cu venituri modeste și libertăți pe măsură.
În contextul situației pandemice actuale, s-a demonstrat și mai mult utilitatea tehnologiei în toate domeniile (plata facturilor, utilizarea serviciilor bancare, comerț online, etc).
În fiecare zi, algoritmii fac alegeri în locul nostru și ne sugerează produse pe care să le achiziționăm, cursuri pe care să le parcurgem, pe baza istoricului de navigare pe internet. Ne-am obișnuit deja cu acest lucru.
Pentru a crea algoritmi trebuie să înveți programare.
România oferă în prezent cursuri de programare pentru clasele de liceu, profil matematică-informatică, intensiv informatică, nivel de studii 9-11 și câte ceva la nivel de gimnaziu, cuprinse în curriculum obligatoriu.
Opinia noastră este că nu e nici pe departe suficient, dar e un pas. Din păcate, cel puțin pentru programarea de la liceu, lucrurile se prezintă în același fel vreme de vreo două decenii. Poate că a venit timpul de a reorganiza complet materia de studiat, limbajele, aplicațiile utilizate și, mai ales, introducerea disciplinei PROGRAMARE la toate profilurile și specializările.