Arduino

De vreme ce ați apăsat pe sub-pagina denumită „Arduino”, bănuiesc ca deja ați auzit despre această minunată placă de dezvoltare cu care se pot face o mulțime de proiecte interesante, amuzante, folositoare și chiar ieftine! 🙂 Indiferent dacă este sau nu cazul, permiteți-mi să vă invit să continuați cu lectura!

Ca să învățăm și puțină „istorie”, primul Arduino a fost lansat în 2005 ca proiect al unui student care găsea plăcuțele de dezvoltare existente pe atunci mult prea scumpe. Așadar, după mai multe prototipuri, a apărut „Arduino”, denumit după un bar din Ivrea (localitate din Italia), locul unde o parte din fondatori obișnuiau să se întâlnească. După cum observăm, cele mai bune idei sunt concepute în baruri sau în cafenele. Viva il caffè! 🙂
Până în ziua de astăzi, comunitatea Arduino s-a dezvoltat vertiginos, peste 700.000 de plăci originale ajungând să fie vândute pană în 2013 și se estimează că tot cam atâtea plăci-clonă să fie în uz.

Bine, gata cu istoria!
Sunt multe tipuri de plăci Arduino, dar pe departe cea mai folosită (mai ales de începători), este Arduino Uno. Are o multitudine de pini la care pot fi conectați senzori, camere foto, LED-uri, shield-uri (plăcuțe de extensie, cu mai multe sau mai puține funcții), motorașe etc. Poate fi alimentată prin portul USB sau de la o baterie externă. Plăcuța se programează cu ajutorului IDE-ului Arduino valabil pe site-ul lor oficial (click aici), în limbajele de programare C/C++. (Iată încă un motiv pentru care să fii atent la orele de informatică!)

Arduino Uno R3, cu cablu usb
Arduino Uno R3 – în carcasă de plexiglass, pentru protecție

Câteva proiecte care pot fi realizate cu ajutorul Arduino sunt: mașinuțe teleghidate cu cameră video, roboței care să facă diverse acțiuni -repetitive eventual- (din păcate totuși, încă nu pot rezolva temele pentru școală), sisteme de automatizare și multe, multe altele. Pe scurt, aproape orice vă puteți închipui! Dar fiți liniștiți, nu vă voi lăsa să „pribegiți”! Anumite idei vor fi explorate într-o postare viitoare! Până atunci, nu încetați să visați! The sky is the limit!

Poți să-mi scrii oricând pe e-mail:
armandilas53@gmail.com